He leído y acepto los términos y condiciones

Epigenètica i esport

ene 2015

epigenetica-i-esportQue és la epigenètica?

«La epigenètica son marques químiques que s’afegeixen al material genètic i permeten la seva correcta activitat». (Dr. Manel Esteller)

Tots naixem amb uns determinats gens heretats dels nostres pares i que estan codificats en el ADN. Això és el nostre genoma, la nostra genètica, però perquè aquests gens es puguin expressar necessitem el que es coneix com epigenoma o epigenètica, que son unes marques químiques que s’afegeixen al nostre ADN i, com si fossin uns interruptors, regulen l’activitat dels gens.

Aquestes marques químiques venen determinades per factors externs o habits de vida.

Això explica, per exemple, perquè dos germans bessons, idèntics genèticament, puguin tenir trets, malalties i personalitats diferents ja que malgrat tenir exactament el mateix ADN, la regulació del seus gens sí pot ser diferent.

Se sap, per exemple, que el tabac provoca efectes epigenètics negatius. Per tant, si un dels bessons és fumador i l’altre no ho és, la regulació dels gens protectors contra el càncer de pulmó serà diferent.

En canvi, també s’ha demostrat que la pràctica d’exercici físic provoca uns impactes epigenètics positius que ens protegeixen de múltiples malaties i , fins i tot, contribueixen a la salut dels nostres descendents.

manel-estaller-efe

Dr. Manel Esteller (Foto. EFE)

Per saber quins són els impactes epigenètics de fer exercici, en aquesta secció d’ «Esport i Salut» entrevistem a la persona que més en sap al món d’epigenètica. És el doctor Manel Esteller, director del ‘Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer’ de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge i professor de la Universitat de Barcelona.

El passat 24 d’octubre de 2016, Esteller, junt amb els també oncòlegs Josep Baselga i Joan Massagué, ha estat guardonat amb el Premi Internacional Catalunya per la seves investigacions sobre el càncer.

Aquí podeu escoltar l’audio:

DEPORTE Y EPIGENÉTICA

¿Qué es la epigenética?

«La epigenética son marcas químicas que se añaden al material genético y permiten su correcta actividad». (Dr. Manel Esteller)

Todos nacemos con unos determinados genes heredados de nuestros padres y que están codificados en el ADN. Esto es nuestro genoma, nuestra genética, pero para que estos genes se puedan expresar necesitamos lo que se conoce como epigenoma o epigenética que son unas marcas químicas que se añaden a nuestro ADN, regulando la actividad de los genes .

Estas marcas químicas vienen determinadas por factores externos o hábitos de vida.

Esto explica, por ejemplo, como dos hermanos gemelos, idénticos genéticamente, puedan tener rasgos, enfermedades y personalidades diferentes ya que a pesar de tener exactamente el mismo ADN, la regulación de sus genes sí puede ser diferente. 

Se sabe, por ejemplo, que el tabaco provoca efectos epigenéticos negativos. Por lo tanto, si uno de los gemelos es fumador y el otro no, la regulación de los genes protectores contra el cáncer de pulmón no será la misma.

En cambio, también se sabe que la práctica de ejercicio físico provoca unos impactos epigenéticos positivos que nos protegen de múltiples enfermedades e, incluso, contribuyen a la salud de nuestros descendientes.

Para saber cuáles son los impactos epigenéticos de hacer ejercicio, en esta sección de «Esport i Salut» entrevistamos a la persona que más sabe en el mundo de epigenética. Es el doctor Manel Esteller, director del ‘Programa de Epigenètica y Biología del Càncer’ del Institut d’ Investigació Biomèdica de Bellvitge y profesor de la Universidad de Barcelona.

El pasado 24 de octubre de 2016, Manel Esteller, junto con los también oncólogos Josep Baselga y Joan Massagué, fue galardonado con el Premio Internacional Catalunya por sus investigaciones sobre el cáncer.

Comments are closed.

  • Nutrición sana, ejercicio y dieta equilibrada. No hay más secreto que acompañarlo con la constancia y disciplina en el entrenamiento. Somos aquello que hacemos. Por eso, nuestro cuerpo responde a los estímulos que recibe. No concibo una vida plena sin el deporte, mi compañero de viaje vital que corre conmigo desde 1969. Disfruto explicando y divulgando aquello que aprendo cada día y me ayuda a ser mejor. ¿Te vienes?